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For some time there has been confusion for many EMS providers regarding the 
completion of the patient refusal (EMS Informed Consent to Refuse) portion of the Pre-
hospital Patient Care Report.  With this memorandum, I will address the questions and 
concerns for which I have been made aware. 
 
Per the Rules and Regulations of the Board of Health, Commonwealth of Virginia, 
Governing Emergency Medical Services, a patient is defined as “a person who as a result 
of illness or injury needs immediate medical attention, whose physical or mental 
condition is such that he is in danger of loss of life or health impairment, or who may be 
inconpacitated or helpless as a result of physical or mental condition.”  With this in mind, 
a person will not be considered to be a patient if he or she says that he or she has no 
illness or injury, if he or she appears to the provider to have no illness or injury, and if he 
or she answers questions appropriately.  If all three of these criteria are true, then the 
person is not a patient, and no patient refusal is required for this person. 
 
Question #1:  If a vehicle involved in a motor vehicle accident has multiple 
passengers, do I get a patient refusal for each who does not want to go to the ED? 
 
No.  The only persons from whom you will receive refusals will be those who say that 
they are injured or those you can see are injured.  In order to legally be allowed to refuse 
treatment, these persons must be able to answer questions appropriately.  Keep in mind 
that anyone who is unable to respond appropriately or who displays an altered level of 
consciousness, for any reason, does not meet the rules for informed consent.  Therefore, 
this person must be urged by EMS to receive treatment, making the person a patient. 
 
It is extremely important that all potential patients be contacted personally by EMS 
providers, and that each is considered per the criteria of the definition of “patient.”  If 
there is any doubt whether someone is a patient, complete the EMS Informed Consent to 
Refuse portion of the PPCR. 



 
Question #2: If there are multiple patients who refuse our services, is there anyway 
to list them all on one form? 
 
No.  There must be a form signed by each person who meets the criteria for a patient.  In 
the near future, the Department will distribute an “EMS Informed Consent to Refuse” 
form, for use of all refusals.  This form should significantly reduce the amount of paper 
used for the completion of refusals in multi-casualty incidents. 
 
Question #3:  Some people who sign refusals want a copy.  How do I give them one? 
 
The new “EMS Informed Consent to Refuse” form provides a second copy on NCR 
paper for this purpose.  The original (white) copy will be retained by the EMS provider, 
and the second (yellow) copy may be given to the refusing patient.  It is important to 
remember that this form is designed as documentation concerning the treatment, or 
refusal of treatment, for this patient.  As such, no one can legally get a copy of the 
completed form except for the patient or, if the patient is a minor, the patient’s parent or 
legal guardian. 
 
If a copy of the signed form is not requested by the refusing patient, the yellow copy shall 
be shredded and discarded upon arrival of EMS personnel back to their station. 
 
Question #4:  What is the minimum age at which a patient can sign a refusal form 
for himself or herself? 
 
Effective July 1, 2000, the code of Virginia, Section 54.1-2969, was amended to allow a 
minor fourteen years of age or older who is physically capable of giving consent, the 
right to give consent or to refuse EMS services.  This may be done only after an attempt 
has been made to obtain consent from the minor’s parent or guardian, and within a 
reasonable length of time under the circumstances of the incident. 
 
A pregnant minor shall be deemed an adult for the sole purpose of giving consent for 
herself and her child to medical treatment relating to the delivery of her child.  
Thereafter, the minor mother shall also be deemed an adult for the purpose of giving 
consent to medical treatment of her child.  However, the minor mother still is a minor, 
and an attempt must be made to obtain consent from her parent or guardian for any 
medical treatment to the minor mother not related to the delivery of her child. 
 
Question #5:  What if the patient refuses treatment and/or transport, but also 
refuses to sign the form? 
 
No one can be forced to sign any form that we have.  If this occurs, attempt to have 
someone else on the scene, hopefully someone not affiliated with EMS crew, sign the 
form as a witness.  A notation shall be made and signed by the EMS provider that the 
patient refused to sign the form 
 



Question #6:  Do I need to obtain any more information than the patient’s name? 
 
Yes.  As with any other patient, you must report the required information for a patient 
who refuses treatment and/or transport.  This presently is accomplished by completing all 
applicable sections of the Pre-hospital Patient Care Report.  This requirement comes from 
section 32.1-116.1 of the Code of Virginia, and is regulated through the Virginia Office 
of EMS. 
 
Question #7:  Can any operational member of the Department obtain patient 
refusals? 
 
No.  Only providers who are certified as an EMS provider through the Virginia Office of 
EMS are allowed to assess patients and complete the necessary reports for an EMS 
incident.  Although members of the Department who are trained only in fire and/or 
hazardous materials may be on the scene, the EMS forms, refusals or otherwise, must be 
completed by EMS-certified personnel. 
 
Hopefully this memorandum will provide guidance to all field personnel and reduce the 
potential for any conflict or confusion relating to this matter.  Please do not hesitate to 
contact me with any further questions. 


