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Case 1: It's 3 a.m. on a Saturday night and you’re en route with a patient 
in the back of the ambulance. When the patient becomes combative, 
you’re not able to trigger the safety device and are stuck with a 
contaminated needle. Your designated officer for infection control 
reports the exposure to the medical facility and requests source patient 
testing. The designated officer is told the results can't be released 
because of HIPAA. 

Case 2: Your crew is instructed to transport a patient from the prison 
infirmary to the local hospital. You note that the infirmary staff is 
wearing masks but nothing is said to your crew. When you ask the 
diagnosis of the patient, you’re told that the information can't be 
revealed due to HIPAA. 

The Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA), 
Public Law 104-191, directed the U.S. Department of Health and Human 
Services (HHS) to issue privacy regulations that set standards to govern 
individually identifiable health information. The Privacy Rule developed 
by HHS went into effect for most entities subject to the law (i.e., 
"covered entities") on April 14, 2003. Following implementation of the 
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Privacy Rule, a great deal confusion has persisted within medical 
facilities regarding the sharing of source patient test results following an 
exposure event. Some medical facilities have refused to provide the test 
results of source patients involved in exposures because they believe 
such disclosure would violate HIPAA. Such refusals on the part of 
medical facilities are inappropriate and represent a misinterpretation of 
the Privacy Rule. 

The Privacy Rule protects all 'individually identifiable health 
information' held or transmitted by a covered entity. This information is 
referred to as "protected health information" (PHI). It includes 
information regarding the individual's health condition, the provision of 
health care to the individual, or payment for the provision of health care 
to the individual if the information identifies the individual or there’s a 
reasonable basis to believe it can be used to identify the individual. The 
individual's written authorization is required for any use or disclosure of 
PHI that is not for treatment, payment, or healthcare operations or 
otherwise permitted or required by the Privacy Rule. 

However, the Privacy Rule does not prohibit disclosure of PHI in all 
circumstances. Recognized exceptions include the issue of a medical 
facility disclosing source patient testing. A covered entity (e.g., a 
medical facility) is permitted to disclose PHI without an individual’s 
authorization to the extent that such use or disclosure is required by law 
and the use or disclosure complies with and is limited to the relevant 
requirements of such law [45 CFR Section 164.512 (a)]. One of the 
"required by law" categories in the Privacy Rule is "Uses and 
Disclosures for Public Health Activities." The following use and 
disclosure is specifically authorized: 

"A covered entity may disclose protected health information for the 
public health activities and purposes described in this paragraph to a 
person who may have been exposed to a communicable disease or may 
otherwise be at risk of contracting or spreading the disease or condition, 
if the covered entity or public health authority is authorized by law to 



notify such person as necessary in the conduct of a public health 
intervention or investigation." [45 CFR 164.512 (b)(1)(iv).] 

Medical facilities clearly are required by law to provide source patient 
test results in exposure incidents. The Ryan White Law, a federal law 
(PL 101-381), mandates that source patient test results be provided to 
the designated infection control officer (DICO) of the emergency 
response employee involved in an exposure incident. The medical 
facility to which the source patient involved in the exposure was 
transported has the legal obligation under this law to provide source 
patient test results following notification of the exposure by the DICO. 
The DICO then has the obligation to inform the exposed employee of 
the source patient test results. 

In addition, the OSHA Blood borne Pathogens Standard (29 CFR 
1910.1030), also a federal law, provides that the employer of an 
employee involved in an exposure incident must obtain the results of the 
source individual's testing and make this information available to the 
exposed employee. 

It's clear, therefore, that in the event of a bona fide exposure, medical 
facilities are authorized under HIPAA to disclose source patient test 
results pursuant to the Ryan White Law and the OSHA Blood borne 
Pathogens Standard. Such disclosures are no different than disclosures 
made to state public health officials pursuant to state notifiable disease 
laws. In the opening scenario, the DICO should give a copy of this 
information to the emergency department staff. It's clear that source 
patient test results are to be released to the DICO. 

Confusion has also persisted regarding the role of medical facilities in 
the sharing of tuberculosis diagnosis information. This issue is important 
to clarify because the practice of standard precautions does not include 
the routine procedure of masking the patient for transport with a surgical 
mask. The rules for blood borne disease and airborne disease are very 
different. In November 2005, the Centers for Disease Control and 



Prevention (CDC) published a document entitled "Controlling 
Tuberculosis in the United States" that included the following statement: 

"HIPAA also recognizes the legitimate need for public health authorities 
and others responsible for ensuring the public's health and safety to have 
access to personal health information to conduct their missions and the 
importance of public health disease reporting by health-care providers. 
HIPAA permits disclosure of personal health information to public 
health authorities legally authorized to collect and receive the 
information for specified public health purposes. Such information may 
be disclosed without written authorization from the patient. Disclosures 
required by state and local public health or other laws are also permitted. 
Thus, HIPAA should not be a barrier to the reporting of suspected and 
verified TB cases by healthcare providers, including health-care 
institutions." 

In addition, the CDC published updated TB guidelines in December 
2005, which OSHA is enforcing. In the guidelines, medical facilities are 
reminded that "EMS personnel should be included in the follow up 
contact investigations of patients with infectious TB disease. The Ryan 
White Comprehensive AIDS Resources Emergency Act of 1990 (Public 
Law 101-381) mandates notification of EMS personnel after they have 
been exposed to a patient with suspected or confirmed infectious TB 
disease." Here, it's clear that it's the responsibility of the medical facility 
to notify the DICO directly if there has been an exposure. 

Medical facilities refusing to provide this information may not be aware 
of the Ryan White Law and the exception to providing this information 
contained in the HIPAA law. The DICO and a member of administration 
from your department should schedule a meeting with the medical 
facilities risk manager, head of the emergency department and the 
infection control practitioner to review this issue. Minutes of the meeting 
should be taken to document the discussion and the agreed to results. If 
non-compliance continues or is not agreed to, then OSHA may be called 
to report this violation and, for exposures involving emergency 



responders, to Dr. Gomma, who is in charge of the administrative 
aspects of the Ryan White Law. Dr. Gomma can be reached at 513/841-
4337. 

Katherine West, BSN, MEd, CIC, is an infection control consultant 
with Infection Control/Emerging Concepts Inc. Contact West atinfo@ic-
ec.com. 

James R. Cross, JD, is an attorney who covers regulatory and 
legislative issues for Control/Emerging Concepts Inc. 
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